joi, 22 decembrie 2011

Coaching - mitologie...

Printre "miturile" existente despre coaching și cele care vor mai fi formate de practică și de contexte specifice, există câteva care se aplică din abundență și în România: Coach-ul este un profesionist, care se folosește de expertiza lui pentru a ajuta clientul să-și atingă obiectivele specifice, expertiza care poate consta și-n pachete de motivații și sfaturi practice.


O serie de mituri care poate fi adevărat în sens invers sau parțial invers.

Adică, de cele mai multe ori, Coach-ul nu este neapărat un profesionist (a se citi aici autorizat de International Coach Federation), ci este un profesionist într-un domeniu în care activează clientul său și din care activitate el s-a retras sau nu, dar vine cu prestanța unui nume în industrie și, de cele mai multe ori, relația se translatează către Mentorat, iar dacă este ales un profesionist care are pregătire pe partea psihologică, relația se duce către Consiliere.

Sesiunea de Coaching este structurată astfel încât să rezolve printr-o abordare foarte practică probleme specifice și este orientată pe rezultate cuantificabile, dar contribuie la o calitate a vieții mult îmbunătățită și nu doar într-un domeniu al vieții (cel profesional, de exemplu).

În niciun caz Coach-ul nu este un prieten care livrează sprijin și motivație și nu este un consultant de business sau consilier psihologic astfel încât să evalueze o situație și să implementeze un pachet de soluții. Este un personaj de cele mai multe ori incomod prin stimularea și provocarea acelor părți din client de care nici nu era neapărat conștient.   

Articolul inspirație-sursă aici.

*****

Este interesant de urmărit și constatat unde am ajuns în acest proces evolutiv pe scara profesională și personală astfel încât o astfel de activitate să devină profesie. Practic, suntem atât de îngrădiți și izolați sistematic de imaginea de ansamblu a vieții noastre încât e nevoie de Cineva care să ne facă să ne aducem aminte să ne punem întrebările simple care contează cu adevărat pentru noi și care au răspunsurile cele mai complexe obținute prin cel mai dificil proces de auto-re-cunoaștere, de re-împrietenire cu noi înșine. 


Provocare: Îți aduci aminte oare când te-ai uitat în oglindă ultima oară și te-ai recunoscut? Dacă tot se apropie ceasul în care în mod formal toți își fac o analiză a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an și își construiesc New Year's Resolution, este momentul să te gândești mai din timp și introspecția să se producă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu