joi, 26 ianuarie 2012

Cheltuielile

"Mă trezesc că de la supermarket ies cu mult mai mult decât plănuisem să cumpăr. Se pare că am ajuns să cheltuiesc mai mult decât produc."


Două fraze care sunt rostite destul de des și care produc un efect negativ asupra bugetului personal. Cheltuielile sunt cele care guvernează finanțele personale, cu precădere atunci când cheltuiți mai mult decât se pare că produceți, apelând fie la un credit sau la un împrumut, fie este creată o conjunctură specială.

În această situație, ca și-n altele care țin de bugetul familiei, este de mare ajutor să vă faceți o evaluare a modului în care cheltuiți banii. Mai precis, puteți apela la o metodă care vă poate da o radiografie exactă a ceea ce se întâmplă și vă poate sugera ce susține această stare de fapt. De obicei, un instrument simplu constă într-un tabel în care se consemnează ceea ce se cheltuie după modelul: ce s-a cumpărat, cât s-a plătit pentru acel produs sau serviciu, când s-a operat tranzacția comercială și unde s-a făcut ea. Sunt 4 coordonate care vă ajută în evaluarea corectă a situației întrucât vă pot oferi și alte informații utile despre modalitatea în care faceți anumite cumpărături și vă pot indica unele soluții evidente despre diminuarea acestor cheltuieli după principiul mai ieftin, nu mai slab calitativ.

Este important de meditat asupra acestui aspect, anume asupra ideii că nu ne modificăm stilul de viață, ci doar că putem să-l eficientizăm și poate să-l apropiem și de ideea de eficacitate. Nu ne dorim să trăim mai puțin, poate doar dacă situația în care suntem se referă la o criză serioasă financiară în plan personal, iar atunci trebuie redefinită întreaga strategie de buget personal.

Trecând peste exprimarea puțin mai corporatistă, sfera bugetului și veniturilor personale poate fi privită din perspectiva unei afaceri care își administrează foarte eficient resursele și este extrem de atentă cu investițiile sale.

La ce vă poate ajuta acest instrument în care treceți în fiecare zi cheltuielile după modelul de mai sus?
În primul rând, după o perioadă relevantă de timp, de obicei după o lună în care v-ați propus și ați reușit să scrieți cu minuțiozitate tot, puteți să vă uitați în urmă și să analizați. Primul aspect de interes este să vedeți dacă puteți elimina o serie de cheltuieli; sugestie: țigări, spirtoase, dulciuri.
În al doilea rând, puteți să vedeți pe care dintre cheltuieli le puteți diminua, fie prin apelarea la un furnizor mai ieftin, dar calitativ similar, fie prin micșorarea numărului de cumpărături lunare, sau poate, dacă este posibil, prin apelarea la produse și servicii de substituție.

Desigur, acest proces nu este comod, dar puteți să vă propuneți să fiți CEO-ul propriei vieți sau măcar Directorul Financiar. Această perspectivă vă poate oferi motivația responsabilității de a aplica aceste lucruri măcar o dată pe trimestru.


Chiar dacă este doar un pas mic, gestionarea cu eficiență și eficacitate a cheltuielilor lunare se leagă în mod intrinsec de bunăstarea financiară personală. Adică, de o disciplină financiară la care este bine să lucrați pentru că vă creează premizele unei stări în care gestionarea banilor (despre venituri într-o altă postare) este o abilitate care să vă ajute în obiectivele voastre.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu