vineri, 23 martie 2012

Cum să cumperi sănătos, April Lane Benson

Cum să cumperi sănătos, April Lane Benson, Editura Trei, 2011


Cartea se înscrie genului deja consacrat Cum să? şi atinge un subiect important pentru oricine caută să-şi eficientizeze finanţele, în special în zona de cumpărături. Şi este scris de către o femeie, deci merită o privire.

Lucrarea abordează subiectul din perspectiva dependenţei acute de cumpărături, lucru care intră în competenţa psihoterapeuţilor şi a grupurilor de suport. Subiecte precum: motivaţia cumpărăturilor, dependenţa şi eliberarea de ea, auto-diagnoza cumpărătorului din tine, şi altele asemenea. Poate mai aproape de viziunea acestui blog este capitolul : Cum să-ţi asiguri o situaţie financiară sănătoasă?, care porneşte de la ideea de a trăi cumpătat, idee dezvoltată în elementele adiacente: economisirea şi cărţile de credit (în exemplarul meu al cărţii  am găsit aceste capitole tipărite de 2 ori, a 2-a secvenţa imediat după prima, aşa că am studiat de 2 ori mai bine subiectul, sic!).

Poate că această perspectivă acută asupra acestui subiect, cumpărătorul complusiv, care necesită psihoterapeut şi un proces în sine de a elimina nevoia psihologică acută de a face cumpărături, fără să se justifice altfel decât prin sine, poate tocmai această perspectivă va ridica un semn de întrebare asupra acestui aspect important, dealtfel, al vieţii noastre.

Pentru o mai onestă echilibrare a subiectului, să nu uităm, totuşi, că există o femeie, Heidemarie Schwermerm, care trăieşte de ceva timp fără să folosească banii, este un caz destul de mediatizat şi au fost câteva articole si în presa noastră despre ea, şi exemplul ei poate să fie excepţia care confirmă regula; ar putea fi expresia unui nou spirit în economie, atât de uzitat mai ales în spaţiul spiritual, şi un mare semn de întrebare/mirare pentru cei care activează în domeniul financiar. (încă un sic!)


*****


Vă provoc să reflectaţi cum faceţi voi cumpărăturile? Şi apoi să vă întrebaţi partenerii de viaţă şi prietenii despre cum vă percep ei că faceţi cumpărături. Poate veţi descoperi ceva nou despre voi. Eu am descoperit.


Cumpăraţi sănătos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu