luni, 9 aprilie 2012

Sănătatea, capitolul I

 A apărut în sfârșit primul capitol din mult anticipata și disputata Reformă a Sănătății, capitol care are în centrul organizarea și funcționarea spitalelor (capitolul aici). "Spitalul este unitatea medicală cu paturi, cu personalitate juridică, de utilitate publică, ce furnizează servicii medicale.", așa începe articolul 1.

Acest capitol vizează introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin libertatea managerială ce vizează eficiența. Reorganizarea spitalului ca fundație, transferul deciziei și responsabilității la nivelul conducerii spitalului, atragerea de investiții private pentru creșterea calității serviciilor medicale, toate acestea sunt subiecte care fac Ministerul Sănătății să gândească un nivel superior al actului medical și o competitivitate cu spațiul privat. (un rezumat aici)
 

*****


Urmărim de ceva vreme pe canalele dedicate sau nu seriale de televiziune având personaje medici de toate specializările, fiind eroii și titanii zilelor noastre. Este clar că ne educă și un nivel de așteptare în ceea ce privește serviciile medicale. Poate că Reforma Sănătății să meargă în direcția aceasta, dar să nu uităm că este un drum care trebuie parcurs, deși s-a dovedit anevoios până acum. 

Doctor House, Anatomia lui Grey, ca să menționez doar două dintre aceste seriale. Ceea ce poate să treacă dincolo de amuzamentul așteptării dacă e sau nu posibil, este ideea de responsabilitate matură profesional, desigur prezentată dramatic pentru a-și merita banii în cazul serialelor de mai sus, dar necesară în cazul realității românești din 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu