miercuri, 1 august 2012

Valorile vieţii

Pentru exerciţiul ăsta, ai nevoie să fii foarte relaxat. Unii folosesc cheia de urgenţă, o seară frumoasă, cu un pahar de vin roşu sec şi un cer înstelat.

Se intră în starea cu pricina. După care se ia sufletul la întrebări: Ce e important pentru tine, mah? Şi se continuă acest interogatoriu fiinţial până se ajunge la un număr fix de 5 valori care îţi ghidează viaţa.(o variantă mai academică va urma)


*****


E greu de închipuit că acesta este primul pas într-o variantă eficientă şi eficace de sesiune de Consultanţă Financiară, ţinută în condiţii ideale.

Ceea ce ne călăuzeşte şi ne determină anumite alegeri constante în viaţă, mai ales cele care implică domeniul financiar al vieţii, are legătură indestructibilă cu Valorile fiecăruia.

Dacă vom face evaluarea Cheltuielilor lunare (despre această tehnică simplă şi importantă poţi citi aici), vom descoperi că multe din cheltuielile care se vor găsi acolo pot să reflecte una sau mai multe din valorile identificate la un pahar de vorbă cu tine, chiar dacă raţional judecând şi financiar evaluând, ele sunt cheltuieli de scos de tot de pe lista lunară.

Spre exemplu, dacă vei regăsi în lista ta multe ieşiri cu prietenii în decursul unei luni, asta poate să se regăsească în lista de valori la Prieteni (desigur!, însă nu în mod obligatoriu).

Deci (fără deci, cum zicea un profesor de-al meu, sic!), Caută să găseşti un moment, eu recomand mai multe momente, în care să cauţi o modalitate să te relaxezi profund şi să te conectezi la sinele tău profund (suflet, viaţă, poţi să-i zici cum vrei).
Apoi, găseşti întrebarea cea mai serioasă pe care ţi-ai adresat-o în ultima perioadă şi care poate suna în mai multe feluri: Ce e important pentru mine? Care sunt valorile mele? Ce mă mişcă pe mine în fiecare zi? În funcţie de ce îmi stabilesc eu priorităţile?
Mai apoi, adună într-o listă scrisă ceea ce a rămas, întrucât vei mai aplica şi filtrul: Asta nu poate să se regăsească în astalaltă?, şi astfel vei rămâne cu 4 sau 5 valori centrale şi principale.

Mai departe, mai vedem... Şi chiar este destul şi aşa, să realizezi jaloanele care îţi coordonează alegerile în viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu