joi, 20 septembrie 2012

Să ne mai gândim la Pensie?

Există o parte a celor cu care intrăm în contact care la întrebarea: Ce părere aveți despre pensie? răspund invariabil cu: Nu mai apuc eu ziua aia!

2012 este Anul European al Îmbătrânirii Active (articol sursă aici) și se traduce printr-o serie de evenimente și acțiuni menite să ridice nivelul de conștientizare asupra ideii că populația activă ca forță de muncă începe să îmbătrânească, iar soluții trebuie găsite din timp și implementate astfel încât acest aspect să poată fi gestionat onorabil.

Pentru fiecare din noi acest lucru înseamnă că vor fi din ce în ce mai puțini cei care vor munci și din ce în ce mai mulți dintre ei vor înainta în vârstă. Deja este demonstrat că sistemul de pensii de stat nu poate funcționa și este falimentar, mai ales din acest punct de vedere. Există soluții alternative implementate ca sisteme cu tente sociale, cum este sistemul de pensii administrate privat care rezolvă întrucâtva această problemă, iar statisticile arată că sunt responsabile în activitatea lor și produc randamente foarte bune pentru contribuabilii la fondurile lor, ajutate și de competiția între diferitele branduri private.

Dealtfel ele sunt soluții bune, însă insuficiente pentru a rezolva la nivel individual situația în care vom ajunge, statistic vorbind, toți, aceea de a ne retrage din activitate și a nu dispune de venituri suficiente pentru a ne păstra un nivel de trai decent. De aceea apar și alte variante de economisire, mai dedicate acestui scop - pensia sau mai generale, cum sunt asigurările de viață cu capitalizare, care devin soluții mai complexe ce pot include și o serie importantă de clauze medicale, ce acoperă financiar practic majoritatea nevoile medicale care există.

Sunt aspecte ale vieții cotidiene care ne fac să nu ne gândim la subiecte precum pensia, altele devin mai stringente și suntem tentați să le dăm o importanță mai mare. Poate că ziua de mâine e mai aproape decât ziua pensionării, însă subiectul amânat în felul acesta poate să se întoarcă împotriva noastră.




*****

Te-ar putea interesa și:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu