joi, 20 decembrie 2012

Asigurările de tip Unit-Linked - despre fondurile lor de investiție

Despre fondurile de investiții folosite de asigurările de viață de tip Unit-Linked




Cum se determină Profilul de risc și la ce folosește el?
Pentru a putea face o alegere potrivită în cazul unui fond de investiție administrat printr-un contract de tip Unit-Linked, în primul rând consultantul cu care discutați trebuie să vă facă un profil de risc. Apoi, în funcție de rezultatele acestui profil și de oferta de fonduri, Consultantul vă va da una sau două variante din care puteți alege. Practic, se întâmplă să nu faceți dvs o alegere din toate, ci doar dacă vă manifestați această dorință și dacă vă faceți temele înainte, sau dacă solicitați consultantului să vă spună mai multe despre toate fondurile pe care compania cu care lucrează le are în portofoliu.

Conform experienței de investitor, apetenței la risc, și mai ales a cunoștințelor despre mecanismele piețelor financiare, Consultantul vă va pune câteva întrebări prin care să determine corect profilul dvs și să identifice acele variante de fonduri care vi se potrivesc, din oferta disponibilă. Întrebări de genul: aveți economii?, în ce țineți banii?, ați investit vreodată?, cu ce rezultate?, etc.


La ce să mă uit? Sunt așa de multe fonduri?
În primul rând, asigurătorul vă va pune la dispoziție site-ul unde aveți acces la o serie de informații despre aceste fonduri de investiție: Prospectul fondului, Evoluție grafică-Istoric, Articole despre performanțe.
În Prospect puteți căuta parametrii următori: De când este fondul pe piață? De când îl are compania de asigurări în portofoliu? Evoluție randamente funcție de perioada existenței până în prezent. Ce capitalizare are? Dispersia regională/mondială. Dispersia pe domenii. Ratingul fondului.

Despre costuri, ce să urmăresc?
În primul rând, condițiile contractuale reglementează toate costurile pe contract, inclusiv pe cele legate de fondurile de investiții pe polița Unit-Linked contractată.
Trebuie să vă uitați unde scrie dacă și cum sunt reglementate aceste costuri? Dacă și cum pot fi ele schimbate de-alungul contractului?
Să faceți diferența între diferitele costuri care sună la fel: cost administrare poliță, cost administrare fond, de pildă.
Una peste alta, este foarte bine să aveți un desfășurător cu costurile care vor acționa asupra poliței, inclusiv în legătură cu fondurile de investiții.


Fondurile rămân aceleași pe tot parcursul contractului?
Fondurile de investiție folosite de programele de tip Unit-Linked, este bine să știți, că pot fi schimbate de către asigurător, de obicei cu unul cu profil identic de risc. În situația respectivă contul de unituri se mută dintr-un fond într-altul după regula obișnuită, se vinde și se cumpără unități la prețul afișat, în condițiile poliței. Deciziile de schimbare a fondurilor sunt luate contextual, în unele situații asigurătorul nu mai este mulțumit de rezultatele fondurilor. În acest caz, schimbarea fondurilor este o acțiune menită să protejeze investiția clientului, asigurătorul căutând variante care să poată livra randamente calculate în acord cu toate părțile implicate.

Ce pot face astfel încât randamentul contului să fie cât mai bun?
-Să stabilești o strategie de investiție pe care s-o poți implementa.
-Să urmărești fondurile cu o periodicitate specifică tipului de instrumente financiare folosite preponderent.
-Să-ți cunoști drepturile contractuale, opțiunile, oportunitățile în egală măsură cu obligațiile și costurile.
-Să acționezi în conformitate cu strategia ta: să muți dintr-un fond în altul atunci când există această opțiune și este permisă această oportunitate, să suplimentezi investiția atunci când există oportunitate de piață, să minimizezi pierderile și să cauți maximizarea profitului.

Ce este o strategie de investiție?
O strategie de investiție este un modus operandi consistent și perseverent de a acționa astfel încât lucrurile să se întâmple în conformitate cu principiile, așteptările și implicarea ta în investiție. Există câteva întrebări de bază pentru a stabili o strategie eficientă și personalizată în același timp:
-Care este profilul tău de risc?
-Cât de implicat în maximizarea profitului vrei să fii? Cât timp vrei să aloci acestui deziderat?
-Cât de dispus sunteți la a învăța despre investiția dvs în acest tip de poliță?
-Cum trebuie setat un plan de acțiune în funcție de situațiile specifice: oportunități și amenințări?
Poți afla mai multe de la Consultantul tău Financiar.


*****


Ce sunt, cum funcționează, ce se întâmplă cu banii, ce urmărește partea de investiție, de ce acest gen de investiție, influențarea randamentului, toate acestea sunt câteva întrebări la care am răspuns într-o postare anterioară despre FAQ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu